VLIEGCOACH

Hoe veilig is vliegen

Vliegen is één van de veiligste manieren van transport. De rit van en naar het vliegveld is gevaarlijker dan de vliegreis zelf.

De cijfers

Laten we om te beginnen eens een paar cijfers erbij halen.
Per dag vinden er rond de 115.000 vluchten plaats in de burgerluchtvaart. Jaarlijks reizen daarmee rond 3.900.000.000 (3,9 miljard) reizigers.

Dat betekent dat er op elk moment van de dag tussen 14.000 en 19.000 vliegtuigen in de lucht zijn (gebaseerd op een vluchtduur van 3 tot 4 uur). Omgerekend betekent dit, dat op het moment dat je dit leest, er grofweg 1.500.000 (1,5 miljoen) vliegtuigpassagiers aan het vliegen zijn. En die dus ook weer veilig op de grond terecht komen.

De kans dat je als gevolg van een vliegtuigcrash om het leven komt is bijzonder klein. Statistisch gezien is deze kans gelijk aan 0,0000088% (ofwel 1 op 11,3 miljoen).

(Jaarlijkse cijfers over 2017; statistische cijfers over de periode 2013-2017)

Een veilig vervoermiddel

Qua vervoermiddel is alleen het reizen met een lift veiliger dan het reizen met een vliegtuig. Het is weliswaar een beetje appels met peren vergelijken, maar als we een vlucht met een vliegtuig vergelijken met een autorit, dan is, afhankelijk van de manier waarop je dat berekent, het vliegen met een vliegtuig 5 tot 110 keer veiliger dan autorijden.

De vliegtuigen

Alle vliegtuigen worden heel regelmatig gecontroleerd. Ook heeft elk vliegtuig en elk vliegtuigtype een strak onderhoudsschema waaraan moet worden voldaan. Technisch gezien is een vliegtuig nooit ouder dan ca 6 jaar. Meer daarover is te vinden onder 'vliegtuigen technisch'.

Bliksem

Als je in een vliegtuig zit hoef je niet bang te zijn voor bliksem. Een blikseminslag zal het vliegtuig niet deren. Ook zal de elektriciteit de binnenkant van het toestel niet bereiken.
De elektriciteit blijft aan de buitenkant van het toestel en wordt gedurende de vlucht afgevoerd met speciale 'antennes'. Eenmaal op de grond aangekomen zal een geleidende stof die in de banden is verwerkt de eventueel nog resterende elektrische lading afgeven.
Een piloot zal een onweersgebied vermijden, maar dat heeft veel meer te maken met het vermijden van turbulentie. ' Zie 'wat is turbulentie'.

De piloten

Niet alleen het vliegtuig moet aan allerlei regels en voorschriften voldoen. Ook de piloten moeten aan strenge eisen voldoen.
Naast de algemene pilotenopleiding, worden zij voor elk vliegtuigtype nog eens apart opgeleid. Een piloot van een toestel is dus speciaal opgeleid om dat type vliegtuig te besturen.
Voordat een piloot op een route mag vliegen moet deze bovendien alles weten over de vliegroutes, de gebieden waarover wordt gevlogen, de vliegvelden die worden aangedaan, de mogelijke vliegvelden waar naartoe kan worden uitgeweken en de algemene weersomstandigheden van de gebieden waarover wordt gevolgen.
De ervaring wordt vervolgens eerst opgedaan als copiloot. Pas na vele uren vliegervaring zal de piloot pas gezagvoerder worden van het vliegtuig dat door hem wordt bestuurd.
De vliegbevoegdheid van een piloot is maar 12 maanden geldig. Daarna moet hij weer opnieuw een praktijkexamen afleggen. Bovendien wordt elke piloot jaarlijks medisch gekeurd.
Help ons deze website te verbeteren!
Mis je iets op deze website? Is iets niet duidelijk? Heb je vragen?
Zeg het via ons help-ons formulier en we gaan aan de slag!