VLIEGCOACH

Ons evenwichtsorgaan

Hoe merken we beweging

Ons evenwichtsorgaan bevindt zich in ons middenoor. Ons evenwichtsorgaan neemt waar of wij versnellen of vertragen en of we draaien en in welke richting we draaien. Ons evenwichtsorgaan meet de verandering in de beweging. Samen met wat we zien vertelt ons dat wat er gebeurt.

In ons dagelijkse leven geeft ons dat de juiste informatie over de bewegingen die ons lichaam maakt.
Als we bijvoorbeeld een bocht maken, dan nemen onze ogen dat waar terwijl tegelijkertijd ons evenwichtsorgaan bemerkt dat de bewegingsrichting verandert. Op die manier krijgt ons brein vanuit twee verschillende kanten dezelfde informatie over hoe we bewegen.
Belangrijk om te weten is dat als er een verschil is tussen wat we zien en wat ons evenwichtsorgaan ons vertelt, dan kiest ons brein voor wat we ZIEN.

Als we in een vliegtuig zitten, dan kunnen we niet altijd zien hoe we ons bewegen. Daar kunnen meerdere redenen voor zijn:
  • Als we recht voor ons kijken in een vliegtuig, zien we alleen het vliegtuig waar we in zitten.
  • Als we hoog in de lucht zijn en als het donker is, hebben we geen referentiepunten als we naar buiten kijken. Op dat moment zal ons brein zich focussen op het referentiepunt dat we wel hebben, namelijk het vliegtuig waarin we zitten.
  • Op sommige plekken in het vliegtuig is het vrijwel onmogelijk om naar buiten te kijken. Ook gebeurt het dat de ramen geblindeerd zijn. Ook dan is ons enige referentiepunt het vliegtuig.

Wat betekent dit

Als het vliegtuig bijvoorbeeld een bocht maakt, zal ons evenwichtsorgaan dit merken, terwijl onze ogen in dat geval vertellen dat we gewoon rechtdoor blijven gaan.
Als we stijgen, dan zal om diezelfde reden ons brein denken, dat we 'vlak' vliegen. Op het moment dat het vliegtuig daadwerkelijk 'vlak' gaat vliegen zal ons evenwichtsorgaan dit signaleren als naar beneden gaan. Het gevolg is dat je een gevoel hebt alsof het vliegtuig enigszins naar beneden duikt, terwijl dat voor onze ogen niet zo is.

Als je ogen iets anders zien, dan je evenwichtsorgaan je vertelt, kan dat er toe leiden dat de beweging niet zo prettig aanvoelt. Bij sommige mensen kan dit zelfs leiden tot een gevoel van misselijkheid, ook wel bekend als reisziekte of luchtziekte.

Wat helpt

Het volgende kan helpen:
  • Hou je hoofd zo recht mogelijk. Het beste is gewoon rechtop zitten. Lezen, schrijven, gamen of internetten kan je beter achterwege laten.
  • Leg ook niet je hoofd achterover tegen je hoofdsteun aan. De schuine stand van het hoofd zal het vervelende gevoel verergeren.
  • Voorkom dat je op reis gaat met een lege maag.
  • Kijk zoveel mogelijk uit het raam, zeker als je lichaam ervaart dat er een verandering van beweging is. Als er een referentiepunt buiten het vliegtuig te zien is, zal dat zeker helpen.
  • Medicijnen tegen reisziekte kunnen helpen. Nadeel hiervan is, dat je er slaperig van kunt worden. Laat je in ieder geval goed voorlichten als je medicijnen wilt gebruiken.
Bedenk je, dat een vliegtuig het allergrootste gedeelte van de reis gewoon recht vliegt. Bochten, dalen en stijgen zijn relatief snel voorbij.
Help ons deze website te verbeteren!
Mis je iets op deze website? Is iets niet duidelijk? Heb je vragen?
Zeg het via ons help-ons formulier en we gaan aan de slag!